^Na vrh

Dobrodošli na spletni strani župnije Leskovica

Župnijski upravitelj - življenjepis

Svet sem zagledal leta 1948 v vasi Malenski vrh v župniji Poljane nad Škofjo Loko. Nekaj dni zatem so me krstili v poškodovani župnijski cerkvi sv. Martina in mi določili za zavetnika sv. Jožefa. Odraščal sem na mali kmetiji pri Boštjancu. V družini nas je bilo osem otrok, med katerimi sem bil sedmi. Jeseni leta 1955 nam je pogorela hiša in trije smo morali poiskati gostoljubje pri dobrih ljudeh, dokler ni bil zgrajen nov dom, kar se je zgodilo leto kasneje. 

Prve štiri razrede sem naredil v šoli v domači vasi, druga štiri leta sem s sovrstniki hodil v dolino v 5 kilometrov oddaljene Poljane. Naslednja štiri leta sem preživel v malem semenišču v Vipavi, kjer sem leta 1968 maturiral na takrat edini cerkveni klasični gimnaziji. Še isto leto sem vstopil v ljubljansko bogoslovje in se vpisal na teološko fakulteto v Ljubljani. Kmalu zatem so me za leto in pol poklicali k vojakom in me poslali v Črno goro. Po odsluženju vojaškega roka sem nadaljeval s študijem in bil leta 1974 posvečen v duhovnika. Novo mašo sem pel v novi župnijski cerkvi v Poljanah. Po posvečenju in v zadnjem letu študija sem vsak konec tedna pomagal v župniji Dolenjske Toplice. Taka je bila takrat praksa uvajanja v dušnopastirsko delo.  Po diplomi naslednje leto sem bil za tri leta poslan za kaplana v Kamnik. Zatem sem bil leto in pol duhovni pomočnik na različnih župnijah v škofiji Duluth v ZDA. Od leta 1980 do 1991 sem bil prvi župnik v novoustanovljeni župniji Šmarca - Duplica pri Kamniku. Zatem sem preživel skoraj štiri leta med redovniki cistercijani v samostanu Stična in pomagal po različnih okoliških župnijah. Od leta 1995 do 2008 sem bil župnik v Bohinjski Bistrici. 

Ker me je začelo opominjati zdravje, sem ob civilni upokojitvi leta 2008 zaprosil za leto bolniškega dopusta in se v začetku avgusta istega leta  naselil v svoji hiši v Spodnji Luši z dekretom duhovnega pomočnika v župniji Stara Loka. To leto se je raztegnilo na dve. Z avgustom 2010 pa sem nastopil službo župnijskega upravitelja v župniji Leskovica.

Jože Dolenc, župnijski upravitelj