^Na vrh

Dobrodošli na spletni strani župnije Leskovica

Župnijski misijon v Leskovici - povzetek

»Misijon se za vsakega izmed nas začne danes!«

Od 6. do 15. oktobra je v župniji Leskovica, po 23. letih ponovno potekal misijon kot vrhunec praznovanja 500-letnice posvetitve cerkve sv. Urha. Misijon se je pričel s slavnostno mašo, na začetku katere je župnik Jože Dolenc voditeljema misijona, bratu Jožku Smukavcu in sestri Grazyni Mech, simbolno predal križ in ključe župnijske cerkve. Brat Jožko je prejel še mašniško štolo - simbol duhovne oblasti. Bogat misijonski program je v Leskovico privabil veliko število ljudi, tudi iz sosednjih župnij. Prav tako pa jih je spodbudil k še trdnejši in poglobljeni veri ter razmišljanju o življenju samem.

Vsebinsko so bile aktivnosti in dogodki misijona razdeljeni na duhovni (sv. maše, hvalnice, čaščenje, spoved) in družabni del (oratorij, družinske igre, filmski večer, piknik, skupni zajtrk, obiski misijonarja po župniji), pričevanja (zakonski par, ozdravljeni narkoman, pričevalec za vero, redovnica) in srečanja (aktivne župnijske skupine, veroukarji, mladi). Največ zanimanja in navdušenja tako mladih kot starih, je pritegnil t.i. družinski dan, v okviru katerega so se zvrstile Misijonske družinske igre in zabavna prireditev »Leskovica ima talent« na katerem se je predstavilo nekaj več kot 10 tekmovalcev iz vseh vasi župnije. Predstavili so se s petjem, igranjem na harmoniko, orglice, plesom. Komisija je imela težko nalogo, zato je za najboljše talente izbrala kar tri, pevko Petro Šturm in dva harmonikaša Aneja Bička in Uroša Oblaka.

Posebno doživetje je bila tudi vsakodnevna sv. maša, ki jo je daroval voditelj misijona kapucin Jožko skupaj z domačim župnikom. Mašo sta kapucin in sestra večkrat popestrila s petjem ob spremljavi kitare. Tako sv. maša kot tudi pričevanja in srečanja, so prisotne spodbudili k razmišljanju o temeljnih življenjskih vprašanjih, da si vzamejo čas zase in za svoje bližnje ter da »razumejo« kaj je v življenju dejansko pomembno. Misijon pa je farane med seboj še bolj povezal v veri in prijateljstvu.

Misijon se je uradno zaključil s sv. mašo, pri kateri smo se med drugim spomnili na pokojnega župnika Božidarja Slapšaka, prav on je pred 23 leti organiziral zadnji misijon v Leskovici. Dan po koncu letošnjega misijona, 16. oktobra, pa je praznoval 100. rojstni dan v večnosti. Nato je sledil krajši kulturni program na dvorišču župnišča, katerega rdeča nit so bili pretekli misijoni. Za glasbeni vložek so poskrbeli talenti iz župnije. Nekaj misli in vtisov o preteklem dogajanju pa so faranom in ostalim obiskovalcem namenili tudi župnik Jože, brat Jožko in sestra Grazyna. »Misijon se začne z misijonom, misijon se za vsakega izmed nas začne danes - kaj bomo iz tega devetdnevnega dogajanja potegnili, kaj bo vsakdo izmed nas iz tega naredil za življenje. To je bilo posejano seme, ki mora pričeti rasti in mora obroditi sadove v življenju župnije, v življenju vsakega izmed nas, tudi v mojem,« je strnil župnik Jože Dolenc.
Več o misijonskem dogajanju in letošnjem jubileju župnije je na voljo na spletni strani.

Lidija Razložnik